For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

rosiaȚi-au crescut copiii mari, Românie! Parcă mai ieri îi ștergeai la fundul lor de șoimi ai patriei și îi trimiteai la școală să-nvețe în blugi și tricouri cu Maiden ce e aia democrație. Copii crescuți cu Atomic și Mtv, copii care nu știu să-și păzească vorbele când răspund la telefon, copii care râd cu toată gura, fără teamă, pentru că n-au învățat încă ce-i frica de aproape. Ți-au mers prin licee și facultăți, unii au plecat prin țări străine, unii s-au și întors… Și uite că s-au făcut mari, Românie, mari și frumoși ca brazii, și n-au uitat că le ești mumă, nu cruce de dus prin pustiuri.

Ți s-au făcut copiii mari, Românie. Semne au tot fost; ți-aduci aminte când s-au strâns și ți-au adunat tone de PETuri și gunoaie de prin munții Orăștiei, de nu mai avea primăria camioane să-l transporte? Sau când au pus mână de la mână și au construit case pentru oameni cu dizabilități, au strâns ajutoare pentru amărâții prinși pe sub zăpezi, au făcut campanii civice pentru parcuri și pentru primari normali la cap? Tot ei sunt, generația aia cuprinsă de lehamite, generația care nu se mai ia după televizor, da’ uite că n-a fost lehamite, ci silă de mocirla de prin palate așa-zis ale victoriei și case așa-numite ale poporului, silă și un sentiment cronic al neputinței.

Până la urmă s-au găsit unii pe alții și au învățat poate pentru prima oară în 20 de ani că nu sunt singuri, că sunt mulți și împreună pot muta munții la loc. Pot seca lacuri întregi de cianură, pot ridica păduri și împrejmui ape. Pot îngenunchia cu o suflare companii din partea cealaltă a lumii, și toate pentru tine, Românie, și poate și pentru copiii lor, un pic.

Ți s-au făcut copiii mari, Românie, și-a venit vremea să aibă ei grijă de tine. Uite-i cum îți merg pe străzi cu numele tău pe buze. Cum ți se pun în genunchi ca să te ridice în sfârșit din mlaștina în care te-au îngropat Iliescu și Ceaușescu și Pauker și Dej. Copiii ăștia care n-au știut ce-i comunismul și care n-au înghițit poveștile democrației originale te iau acum și te aduc în rândul lumii civilizate.

Iubește-ți copiii, Românie, așa cum te iubesc si ei pe tine. Și fii liniștită – o să ajungi pe mâini bune.